fbpx

Pusse opp kjøkkenet? – Dette bør du passe på

Norge ligger på verdenstoppen i oppussing, og samlet svir vi av svimlende 80 milliarder kroner årlig til dette formålet. Kjøkkenet er blant rommene som troner høyt på prioriteringslisten, og kan være et pengesluk. Da er det viktig at det gjøres riktig.

Hvert år velger hele 40{7ba4b24c9eb2a858600f81c203489aaecc827b245091e3222be7f98ab00f7c41} av norske husstander å pusse opp. Gjennomsnittlig bruker vi da 73 000 kroner hver på oppussingsprosjekter, noe som til sammen utgjør en svimlende sum på 80 milliarder kroner – årlig!

Når du skal pusse opp et rom, er det naturlig at tankene først går til selve utformingen. Er det finest med hvit laminat på kjøkkenbenken, eller er det kanskje best med oljet eik? Her er det mange valg som skal tas, avhengig av omfanget på oppussingsprosjektet.

Mange ting kan man enkelt gjøre selv, som maling av vegger eller skapdører. Om du derimot planlegger full oppussing eller renovering av kjøkkenet, er det noen ting du bør passe på.

Er ditt elektriske anlegg klargjort?

Før du bestemmer deg for hvitevarer og annet kjøkkenutstyr bør du være klar over hvor mye kapasitet det elektriske anlegget ditt har. Nye ovner og platetopper stiller større krav til strømkapasitet enn eldre modeller. I tillegg har nyere kjøkken gjerne flere elektriske duppedingser enn gamle kjøkken.

Da bør du være sikker på at det elektriske anlegget tåler belastningen, slik at det ikke går i svart hver gang du skal steke pizza.

Hvor mange stikkontakter trenger du?

Det stilles krav til hvor mange stikkontakter du må ha i hus. Du må ha:

  • 1 stikkontakt til hver hvitevare, som kjøleskap, oppvaskmaskin og ovn.
  • 2 stikkontakter for hver 2. meter benkeplate
  • 4 stikkontakter ved spiseplassen

Har du komfyrvakt?

For komfyrer og platetopper er det nå pålagt med komfyrvakt, som kutter strømmen på kjøkkenet dersom det er fare for brann.

Hva med selve kjøkkenløsningen?

I tillegg til det som er pålagt av elektrisk utstyr og anlegg, kommer gjerne andre praktiske spørsmål i tillegg.

For eksempel har plassering av hvitevarer, stikkontakter og annet elektrisk utstyr mye å si for optimal utnyttelse og utforming av kjøkkenet. Her kan en elektriker hjelpe deg med å finne en løsning som gjør kjøkkenet både trygt og praktisk å bruke i hverdagen.

Belysningen er også viktig – både for optimale arbeidsforhold når du kokkelerer, men også for å skape den rette atmosfæren.

Vi hjelper deg på veien til drømmekjøkkenet

Vi i Elektris har lang erfaring med tilsyn, montering og oppkobling av elektrisk anlegg, og hjelper deg gjerne med å finne den mest optimale løsningen for ditt kjøkken. Kontakt oss i dag for å få råd eller besøk av en av våre dyktige elektrikere.