fbpx

Bytt til LED-pærer

Mange mener at LED er det største som har skjedd innen belysning siden elektrisiteten ble oppfunnet. Men hva er egentlig så flott med LED?

LED står for light emitting diode, en diode som omsetter elektrisk strøm til lys.

Siden en LED-pære ikke har noen mekaniske deler slik som glødetråden i en vanlig lyspære, tåler den mye mer. En glødetråd kan lett skades ved for eksempel risting, mens en LED-pære kan slippes i gulvet og fortsatt fungere like fint.

LED-pærene tåler også større temperaturvariasjoner og overlever gjerne en kald vinter ute. Til forskjell fra en sparepære lyser LED-pæren så snart den slås på, uansett temperatur.

Energiforbruket til en LED-pære er veldig lavt – den bruker kun 10-15 {7ba4b24c9eb2a858600f81c203489aaecc827b245091e3222be7f98ab00f7c41} av energien til en vanlig lyspære. Den utvikler heller ikke høyere varme enn 40-50 grader C så du kan fint ta på pæren uten å brenne deg.

Et av de beste argumentene for å gå over til LED er den lange holdbarheten til disse lyspærene — de har en levetid fra ca 15.000 timer (5+ år ved daglig bruk i åtte timer) for de rimeligste til 50.000 timer (17+ år ved daglig bruk i åtte timer) på de beste.

De første generasjonene med LED-pærer som kom på markedet var kostbare og hadde veldig kaldt, blått lys. Kvaliteten blir derimot stadig bedre og prisene reduseres.

LED-pærer måler lysstyrken i lumen (lm) i stedet for watt. Ved å dele lumentallet på ti beregner en ca hvor mange watt LED-pæren er:

 • 220-250 lm = 25 W
 • 410-470 lm = 40 W
 • 700-805 lm = 60W
 • 920-1.055 lm = 75 W

For å velge LED-pære med riktig farge på lyset, se på Kelvintallet på pakken, indikert med K. Dagslys har en fargetemperatur på 4.000 K, mens en gammel lyspære var på 2.700 K. Jo lavere K, jo varmere farge på lyset.

Pærens innpakning oppgir også hvor nøyaktig LED-pæren gjengir farger. Dette måles i Ra (Rendering average). Minimum er Ra 80, maksimum Ra 100. Velg høyest mulig tall.

Du kan få en vanlig LED-pære til under hundrelappen, litt mer for en dimbar. Du finner også et stort utvalg av dekorpærer med filamenter som gir et vakkert mønster i pæren. Disse brukes ofte i lamper uten skjerm, der pæren er i fokus.

Velg mellom vanlige pærer og dimbare. Mange av de dimbare er såkalt Dim to warm, der lyset blir gradvis varmere jo lavere det er dimmet, for å skape en god atmosfære i rommet.

Dimbare pærer er mer kostbare en ikke-dimbare. I tillegg betaler du mer for pærer som har riktig fargegjengivning og en varmere temperatur (inkludert Dim to warm), og pærer med lengre levetid. Store, dimbare LED-pærer med dekorative filamenter er ofte de mest kostbare.

LED-pærene i en spesialbutikk er gjerne av høyere kvalitet med varmere temperatur og lengre levetid enn utvalget på for eksempel Clas Ohlson og Ikea. Du får det du betaler for, med andre ord.

De aller fleste lamper kan ta en LED-pære. Ønsker du å kunne dimme en eksisterende taklampe må du kjøpe dimbare LED-pærer og få en elektriker til å montere en dimmer som egner seg for LED. Da LED-pæren har mye lavere wattstyrke enn en vanlig lyspære, vil en vanlig dimmer ikke fungere som den skal – både dimmeren og lyset vil være veldig ustabile.

Om du allerede har halogenspotter i taket som begynner å dra på årene anbefaler vi å oppgradere til fastmonterte Dim to warm LED-spotter. Halogenspotter har en begrenset levetid og avgir varme på hele 200-300 grader — fra 2018 ønsker faktisk EU å forby halogenpærer pga deres store brannrisiko og høye energiforbruk.

LED-spotter oppvarmes til kun 50 C og bruker derfor mindre strøm. De har en levetid på rundt 20 år og avgir et varm og fint lys. LED-spottene monteres i samme systemet som dine eksisterende halogenspotter – du må bare skifte til en LED-dimmer. Om en LED-spot skulle ryke skiftes hele spotten ut, ikke bare pæren. Du har alltid fem års garanti på elektrikerarbeid og materiell, så om en spot mot formodning skulle ryke i denne perioden byttes den ut helt gratis av elektrikeren din.

Din huskeliste for å handle LED lyspærer:

 • Velg sokkel
 • Velg størrelse og utforming
 • Velg lysstyrke (lm/10 = W)
 • Velg fargetemperatur (K)
 • Velg mest nøyaktig fargegjengivelse (Ra 100-80)
 • Sjekk levetiden på lyspæren vs pris
 • Dimbare: Velg Dim to warm
Belysning elektriker spotter LED